Alleen meneer Poetin kan Europa redden

Rodaan Al Galidi is schrijver en dichter. Hij is afkomstig uit Irak en woont sinds 1998 in Nederland. Hoe ik talent voor het leven kreeg is zijn zesde roman.

De Europeanen moeten respectvol voor hem buigen en fluisteren: ‘Meneer Poetin, de beste kan ons niet redden van al die terroristen, alleen de slechtste kan dat’

Europa begint het warm te krijgen. Niet van de verre oorlog in het Midden-Oosten, want Europa krijgt het nooit warm onder de voeten van een verre oorlog. Het glimlacht ernaar, kijkt ernaar, vooral als die verre oorlog haar vijanden zwak maakt. Maar nu krijgt Europa het warm. Niet van de oorlog daar, maar door de grote stroom asielzoekers die binnenkomt en voorlopig niet lijkt te stoppen.

In andere tijden, nog niet eens zo lang geleden, waren er Saddam Hoessein, vader Assad en daarna zijn zoon, Moammar Al Kadhafi en Zine El Abidine Ben Ali. Die mannen waren de beste waakhonden van de Europese grenzen. Ik herinner me dat het in de tijd van Saddam Hoessein niet moeilijk was om naar Europa te komen, maar dat het moeilijkste de grenzen van Irak waren. Saddam zette soldaten, mijnen, schrikdraad en dikke lagen angst op elke millimeter van de grens. Zo was het ook in Libië, Syrië en Tunesië.

Lees hier het hele artikel