Amer Almassri combineert tragiek en humor in verhalen vol verrassende wendingen

De man die achteromkeek is een bundel lichtvoetige, absurdistische verhalen die alle op hun eigen manier inzicht geven in de Gazaanse samenleving. De schrijnende situatie van de Palestijnen sluimert weliswaar altijd op de achtergrond, maar centraal staan de enorme veerkracht en menselijkheid van de personages. Daarnaast werpt Almassri ook een kritische blik op de sociale conventies. Dit maakt De man die achteromkeek tot een bundel die de lezer steeds op onverwachte momenten raakt.
Bijvoorbeeld in het verhaal over Zainab, die met het advies van haar moeder worstelt. Ze is ongelukkig in haar huwelijk, maar steeds zijn er redenen waardoor ze niet kan vertrekken. Dan neemt ze eindelijk een groot besluit.
Ook leren we de aardappelrooier Hazim kennen, die na het werk een oude geliefde denkt te zien. Dan wordt hij gebeld door een vriend, die een wel héél bijzondere verrassing voor hem heeft.
Of neem het verhaal over de midden op straat achtergebleven wagon van de trein naar Caïro, die nooit meer zal rijden. Tot op een dag…

Amer Almassri publiceerde drie verhalenbundels en een roman. Hij is in 1995 geboren in Khan Younis, Palestina, en studeerde civiele techniek. Momenteel woont hij in Turkije. Over zijn werk zegt hij: ‘Ik ben er altijd op gebrand menselijke gevoelens op een literaire manier over te brengen.’

Reserveer alvast een exemplaar in uw favoriete boekhandel!

Redactie en vertaling Djûke Poppinga. Met een voorwoord van Ingrid Rollema.
ISBN 9789493397125 / 124 pag. / 19,90

Over Stemmen uit Gaza:
De Palestijnse literatuur is, op een paar klassieke werken na, nagenoeg onbekend in Nederland en Vlaanderen. Dat geldt nog meer voor literatuur uit Gaza. Uitgeverij Jurgen Maas en de Hope Foundation, die al ruim dertig jaar in Gaza kunst onderwijst aan kinderen, publiceren vijf jaar lang ieder jaar ten minste één niet eerder in het Nederlands vertaalde Palestijnse roman of verhalenbundel. Voor de keuze wordt samengewerkt met vertaalster Djûke Poppinga en Ton van de Langkruis, oprichter en oud-directeur van het Haagse literatuurfestival Winternachten, en een team van literaire specialisten in Gaza. De eerste titel in de serie, Een tuin voor verloren benen van Mahmoud Jouda, werd gekozen enkele maanden voordat de oorlog in Gaza in oktober 2023 uitbrak, en verscheen in april 2024.