Auteurs

Adonis

Adonis (1930) is in het westen van Syrië geboren als Ali Ahmad Said Esber. Hij wordt regelmatig genoemd als Nobelprijskandidaat. In 2011 ontving hij in Duitsland de prestigieuze Goethe-prijs. Adonis heeft een grote invloed uitgeoefend op de hedendaagse Arabische poëzie. Hij wordt bewonderd om zijn klassieke stijl, gebaseerd op de traditionele Arabische dichters, zijn moderne ideeën en zijn kritische geluid over de Arabische samenleving. Sinds 1985 woont Adonis in Parijs.

Ghayath Almadhoun

Ghayath Almadhoun (1979) werd geboren in het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk in Damascus als zoon van een Palestijnse vader en een Syrische moeder. Hij studeerde Arabische literatuur aan de Universiteit van Damascus en werkte als cultureel journalist. Samen met Lukman Derky richtte hij in 2006 ‘het Huis van de Poëzie’ op, en hij publiceerde er twee dichtbundels. Sinds 2008 woont Almadhoun in Stockholm. Daar schreef hij gedichten in het Arabisch, die in het Zweeds gepubliceerd zijn in twee verzamelingen.

Anuar

Anuar (1978) is stand-up comedian. Hij won in 2004 de Cameretten Juryprijs. Nu trekt hij door het land met zijn vijfde show ‘Integer’. Anuars filmpjes op YouTube zijn meer dan een miljoen keer bekeken, zijn succesvolle theatershows zijn op tv uitgezonden, en hij leverde als comedian en tekstschrijver bijdragen aan bekende tv-programma’s.

Yusuf Atılgan

Drie dunne romans schreef Yusuf Atılgan (Manisa, 1921 – Istanbul, 1989) en een aantal korte verhalen. Met dat kleine oeuvre heeft hij blijvend een stempel gedrukt op lezers en schrijvers in Turkije. Door Atılgans romans, en met name de bijzondere stijl waarin ze geschreven zijn, staan de beklemming van het maatschappelijk leven, en de worstelingen van het moderne individu met vervreemding, eenzaamheid en liefde in het Turkse collectieve geheugen gegrift.

Asis Aynan

Asis Aynan (1980) is schrijver, columnist en docent. In 2014 verscheen bij ons zijn autobiografische verhalenbundel ‘Gebed zonder eind’. Geert Mak is vol lof over de bundel: ‘Fascinerende reisimpressies over Marokko, Europa en het leven. En wat kan die Amsterdamse Berber mooi schrijven: wild, geestig, erudiet, warm en zeldzaam eerlijk!’
Hij debuteerde in 2007 met het autobiografische Veldslag en andere herinneringen. In 2010 volgde Ik, Driss, over een liefdesrelatie tussen een Marokaanse gastarbeider en een Nederlandse, dat tot hoorspel en musical is bewerkt en dat hij samen schreef met Hassan Bahara. Aynan schrijft columns voor het tijdschrift ZemZem en Folia Magazine en is de bedenker van de Berberbibliotheek en het gastarbeidersmonument. In 2011 werd hij genomineerd voor de Amsterdamprijs voor de Kunst.

Asmaa Azaizeh

Asmaa Azaizeh (1985) studeerde Engelse literatuur en journalistiek aan de universiteit van Haifa. Ze is dichter, essayist en cultureel manager. Haar eerste poëziebundel Liwa werd gepubliceerd in Amman in 2011, nadat ze de A.M. Qatan Foundation Award had gewonnen.

Vier jaar later publiceerde ze de bundel As The Woman From Lod Bore Me (2015) en in 2019 de Arabische editie van Geloof me niet als ik vertel over de oorlog. Haar poëzie is onder andere vertaald naar het Engels, Duits, Italiaans, Spaans, Zweeds, Hebreeuws en Perzisch.

Mohamed Choukri

Mohamed Choukri (1935- 2003) is de bekendste schrijver van Marokko. Van het eerste deel van zijn autobiografische trilogie, Hongerjaren, zijn wereldwijd meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Gezichten (het derde en laatste deel van de trilogie, uit 1995) verschijnt nu voor het eerst in een Nederlandse vertaling.

Tineke Bennema

Tineke Bennema (1962) is historica en journaliste. Tussen 1994 en 2002 woonde ze met haar Palestijnse man en kinderen in een dorp tussen Ramallah en Jeruzalem. In die periode werkte ze onder andere als verslaggever voor Radio 1 en Trouw, en schreef ze columns voor het Nieuw Israëlitisch Weekblad. In 2001 debuteerde ze met Checkpoint Jeruzalem – Een Nederlandse vrouw aan Palestijnse kant, waarin ze haar ervaringen op de Westelijke Jordaanoever beschreef. Zes jaar later verscheen De last van Khalil, over het veelbewogen leven van haar grootvader aan Palestijnse kant. In 2011 kreeg ze als co-auteur de Zilveren Griffel uitgereikt voor het informatieve kinderboek Ik! Wie is dat?, waarin ze schreef over multiculturaliteit. In 2012 ontving Bennema de El Hizjra Literatuurprijs in de categorie proza voor haar korte verhaal ‘Hitte’.   

Sietske de Boer

Sietske de Boer is arabist en journalist en werkte als correspondent voor verschillende Nederlandse media in Marokko. Van haar hand verschenen Het verdriet van de Rif (2019), Jaren van lood (2000), Het volk van Abdelkrim (2013) en Marokkaan in Nederland, Hollander in Marokko (2009).

Dean Bowen

Dean Bowen

Dean Bowen (1984) is dichter en performer. Hij publiceerde eerder op Samplekanon en Hard//Hoofd, in onder andere nY en Kunsttijdschrift Vlaanderen en verwierf faam op vele binnenlandse en internationale podia om zijn buitengewoon bevlogen voordracht.
In 2015 won Dean Bowen de Van Dale spoken Award in de categorie poëzie. Hij was met Bokman genomineerd voor de C. Buddingh-prijs 2018, en stond op de longlist van de Grote Poëzieprijs.
Tegenwoordig is Dean Bowen stadsdichter van Rotterdam

Firoozeh Farjadnia

Firoozeh Farjadnia (1970) is geboren en getogen in de Koerdische streek Kermanshah in Iran. Ze vluchtte in 1995 naar Nederland, volgde een opleiding Bouwkunde in Rotterdam en is nu werkzaam bij een architectenbureau. Sinds haar veertiende schrijft ze gedichten, columns en korte verhalen. Postvogel is haar debuutroman.

Mira Feticu

Mira Feticu (Roemenië, 1973) debuteerde in 1993 als dichter, maar legde zich daarna toe op het schrijven van proza. In haar geboorteland werkte ze als programmamaker bij de nationale radio en verrichte ze aan de Roemeense Academie van Wetenschappen literair onderzoek. Na haar verhuizing naar Nederland verscheen in 2012 haar eerste Nederlandse verhalenbundel, Lief kind van mij, en een jaar later de goed ontvangen roman De ziekte van Kortjakje. Ze publiceert in diverse literaire tijdschriften, produceert al enkele jaren voor de Centrale Bibliotheek van Den Haag de succesvolle show Literatuur Late Night en is werkzaam voor Writers Unlimited.

Rodaan Al Galidi

Rodaan Al Galidi is schrijver en dichter. Hij is afkomstig uit Irak en woont sinds 1998 in Nederland. Omdat hij hier niet naar school mocht, heeft hij zichzelf leren lezen en schrijven. Al Galidi publiceerde eerder vijf romans en zeven dichtbundels in het Nederlands. Zijn dichtbundel De herfst van Zorro (2007) stond op de shortlist van de VSB Poëzieprijs en zijn roman Dorstige Rivier (2009) op die van de BNG Nieuwe Literatuurprijs. De roman De autist en de postduif (2011) werd bekroond met de prestigieuze European Union Prize for Literature. Hoe ik talent voor het leven kreeg is zijn zesde roman.  Foto: Lars van den Brink

Sander de Groot

Sander de Groot was tot aan zijn pensioen verbonden aan de Universiteit Leiden als docent Osmaanse geschiedenis en literatuur, met bijzondere aandacht voor de poëzie. Hij is gespecialiseerd in de Osmaanse diplomatieke betrekkingen.

Said El Haji

Said El Haji (Marokko, 1976) debuteerde in 2000 met De dagen van Sjaitan, dat enthousiast werd onthaald. In 2006 stelde hij met Annelies Verbeke 25 onder de 35 samen, een bloemlezing van nieuwe Vlaams-Nederlandse schrijvers. In dat jaar verscheen ook Goddelijke duivel, zijn tweede roman en in 2011 De aankondiging, een roman over pré-islamitisch Arabië. El Haji: ‘Ik schrijf voor de rustelozen, voor de eeuwige zoekers, de immer afvalligen. Ik schrijf voor de Ander, en verder voor iedereen die daarvan afwijkt.’ Hij is verbonden aan de Volkskrant.

Judit Neurink

Judit Neurink (1957) is al bijna dertig jaar journalist. Ze schrijft onder andere voor Trouw en De Standaard. Sinds 2008 woont ze grotendeels in Iraaks Koerdistan. In 2009 verscheen haar debuutroman De bange stad. Twee jaar later verscheen Mijn Iraakse familie.

Anja Meulenbelt

Anja Meulenbelt (1945) is schrijfster, activiste en voormalig lid van de Eerste Kamer. Ze komt al meer dan twintig jaar regelmatig in de Gazastrook, en heeft meerdere boeken over Israël/Palestina geschreven, waaronder Oorlog als er vrede dreigt.

Mohammed Mrabet

Mohammed Mrabet (1936) groeide op in Tanger. Hij is schilder en verhalenverteller, én analfabeet. Begin jaren zestig ontmoette hij de Amerikaanse auteur Paul Bowles, die onder de indruk was van zijn verhalen en besloot ze op band op te nemen, te vertalen en te publiceren. Liefde met een lok haar verscheen oorspronkelijk in 1967 onder de titel Love With a Few Hairs. Het was Mrabets debuutroman.

 

Linda Polman

Linda Polman (1960, Amstelveen) schreef in 2008 het geruchtmakende De crisiskaravaan, over de duistere achterkant van de internationale humanitaire hulpoperaties in oorlogsgebieden. Ze maakte internationaal furore met haar boek, het verscheen in tien landen. Ze is onder andere ook auteur van het veelgeprezen ‘k Zag twee beren, over de VN-vredesmissies in Rwanda, Somalië en Haïti.

Ze woonde en werkte vele jaren als freelance correspondent in onder meer West-Afrika. Ze publiceerde in De Groene Amsterdammer, de Volkskrant, NRC Handelsblad, The Guardian en Granta en heeft columns in De Militaire Spectator en Wordt Vervolgd.

Foto: Rogier Fokke 

 

Mounir Samuel

Mounir Samuel (1989) is politicoloog, opiniemaker, journalist en auteur van tien boeken, waaronder Mozaïek van de revolutieLiefde is een rebelse vogel en God is groot. Hij studeerde politicologie en Midden-Oostenstudies aan de Universiteit Leiden en aan de Universiteit van Californië – San Diego. Voor De Groene Amsterdammer onderzoekt Samuel maatschappelijke trends en sociale revoluties, hield hij als ‘islamwatcher’ een ramadandagboek bij en maakte hij prikkelende portretten in de reeks ‘Hervormingsfundamentalisten’.

Sytske Sötemann

Sytske Sötemann (1947) is vertaalster van Turkse poëzie en gepromoveerd op Turkse poëzie uit het begin van de twintigste eeuw. Samen met Mehmet Emin Yıldırım en Mehmet Çetin stelde ze de bloemlezing Moderne Turkse Poëzie samen.

Jan Schmidt

Jan Schmidt (1951) is docent en onderzoeker aan de Universiteit Leiden op het gebied van de Osmaanse geschiedenis, filologie en literatuur. Hij publiceerde talrijke boeken en artikelen, waaronder een vierdelige, geïllustreerde catalogus van Turkse manuscripten in Nederlandse openbare collecties.